Holy moly, disse chokoladeboller er fantastiske! De er sååå bløde og luftige og fyldt med en god mørk chokolade! De kan både spises med smør, men smager også helt fantastisk bare i sig selv uden noget.
At de “vokser sammen” under bagning gør at bollerne ikke har så mange tørre kanter, og derfor bliver de så luftige og bløde som overhovedet muligt.
Disse lækre boller kan holde sig frisk i flere dage i en tætlukket pose!
Opskriften giver 15 stk.
Ingredienser:
3 dl mælk
50 g gær
2 æg
75 g blødt smør
1/2 tsk salt
1 tsk kardemomme
5 spsk sukker
Ca. 600 g mel
125 g chokoladeknapper
Fremgangsmåde
Lun mælken og rør gæren ud deri.
Tilsæt æg, sukker og salt.
Tilsæt ca. halvdelen af melet sammen med kardemomme. Ælt dejen med din røremaskine.
Tilsæt smøret lidt ad gangen.
Tilsæt mel indtil dejen er glat og smidig – pas på med ikke at tilsætte for meget mel!
Lad dejen ælte godt til den slipper kanterne på skålen.
Til sidst tilsættes chokoladeknapperne. Ælt igen dejen til chokoladeknapperne er godt fordelt.
Lad dejen hæve overdækket i 30 minutter.
Form dejen til 15 boller og lig dem ved siden af hinanden i en bradepande (jeg brugte en bradepande der var ca. 32×22 cm)
Jeg vejede hele dejen og dividerede dejens vægt med 15 = hvad hver bolle skal veje – på den måde er jeg sikker på jeg får lige store boller og at jeg får brugt hele dejen.
Lad bollerne efterhæve i 20 minutter med et viskestykke over sig.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg.
Bag bollerne ved 210 grader i ca. 12-13 minutter.
Snakker vi om forvarmet ovn eller tændes den når bollerne først er kommet ind ?
Hej Duaa
Ovnen skal selvfølgelig være forvarmet, så ovnen er 210 grader når bollerne sættes ind 😊
Mvh. Mette
Hejsa
Har du brugt varmluft, eller? 🙂
Hej Sarah.
Jeg har brugt almindelig ovn 😊
Mvh. Mette
Kan de fryses og røres op og stadig være “friske” eller kan man lave dejen og fryse og så bage dem direkte fra frys eller??
Hej Anja
Du kan lave opskriften som angivet, forme bollerne og lade dem færdighæve. Put bradepanden i fryseren.
Når du så skal bruge dem lader du dem tø let op og bager dem efterfølgende. Det kan være de skal have lidt ekstra tid i ovnen 😊
Mvh. Mette
Kan de laves uden brug af rørmaskine?
Det kan de sagtens, men jeg vil anbefale røremaskine, da det gør dejen mere smidig, da den kan ælte dejen rigtig godt sammen.
Laver du dejen uden brug af røremaskine, så sørg for at ælte den længe 😊
Mvh. Mette
Hej.
Har prøvet at lave de chokolade boller. Men må have gjort noget forkert. Mine er slet ikke så flotte. De vil slet ik rigtigt hæve. Og der skulle mere mel i. Kan den lunken mælk være for varm og derfor sker noget lidt problemer? Dejen vil heller ikke slippe skålen og virkelig blød efter jeg har brude de 600 g mel. Har du en idé hva det kan være? 🤔
Hilsen Maiken
Hej Maiken.
At din dej ikke vil hæve tænker jeg skyldes din mælk har været for varm. Den skal kun være lunken/lillefingervarm. Er mælken for varm, så dræber den gærcellerne og dermed vil dejen ikke hæve.
Melet angivet i opskriften er kun en guide line. Jeg plejer at bruge lidt under 600 g mel, når jeg laver opskriften. Det handler om at lade den stå og ælte længe i røremaskinen, så bliver dejen nemlig dejlig smidig og fugtig uden den klistrer helt vildt. Så det handler lidt om at prøve og mærke sig frem indtil dejen har den rette konsistens 🙂
Jeg håber det var svar nok, ellers så tøv ikke med at spørge igen!
Mvh. Mette
Kan jeg lave dejen og forme dagen før og lad det hæve i køleskabet?
Hej Gülden.
Ja, det kan du godt, men brug kun 5-10 g gær så 🙂
Mvh. Mette
Beholder bollerne sine lækre konsistens og smag efter en tur i fryseren – altså efter de er færdigbagte?
Vi er vilde med dem og jeg har endda brugt dejen til rosinboller, hvor jeg i stedet for kardemomme kommer kanel og gurkemeje der i. Så minder de lidt om hollandske rosinboller.
Hej Vibeke
Jeg har aldrig prøvet at fryse bollerne, da de kan holde sig lækre og bløde i så mange dage 🙂
Men jeg vil anbefale dig at spraye dem ved vand på overfladen inden du luner dem i ovnen – det gør jeg med alt andet brød, som jeg varmer i ovnen og så undgår du, at det bliver tørt 🙂
Mvh. Mette
Super nem opskrift og lige ud af landevejen.
MEN det skal mere en 600g mel i.
Hej Patrick
Tusind tak for din positive feedback.
Mel er altid en af de ting, som kan være svært at angive, da der findes hvedemel med forskelligt proteinindhold. Hvis jeg bruger en mel med ca. 12 gram protein pr. 100 g, så plejer 600 gram at passe perfekt, men hvis jeg bruger en mel med mindre protein, så skal jeg bruge mere mel, da dejen ikke “mættes” nær så meget.
Man skal også passe på med at tilsætte for meget mel, da dejen skal ælte rigtig længe og dermed skabes der glutenstrenge i dejen, som er med til at gøre dejen smidig og fugtig, men den skal selvfølgelig ikke være helt klistret og grød-agtig.
Jeg håber mit svar gjorde dig lidt klogere på mel 😊
Rigtig god jul
Mvh. Mette
Nu har jeg bagt disse lækre boller flere gange, og med samme resultat hvergang 👍
Dog bruger jeg ca 200 g manitoba mel og bage enzymer.
Hej Bjarne
Dejligt at høre! 😊
Mvh. Mette
De blev bare super flotte og gode, men måtte blive i ovnen 20 min. for at nå en kernetemperatur på 98*
Hej Karen
Dejligt at høre!
Bagetiden er altid vejledende, da der kan være stor forskel på ovne og hvilken slags form man vælger at bage dem i 😊
Mvh. Mette