Her får I, efter min mening, den allerbedste opskrift på store og luftige norske klejner – det er nemlig min mors opskrift! Hun har gennem mange år afprøvet en hel masse forskellige opskrifter på norske klejner og er kommet frem til at denne er den bedste!
Jeg kan personligt allerbedst lide, at citronglasuren smager rigtig syrligt – er man ikke til en alt for syrlig glasur, så kom lidt mindre citronsaft i eller erstat det med vand.
Da jeg lavede denne opskrift, testede jeg samtidig min helt nye Kenwood kMix røremaskine (Reklamelink), og den klarede den lange ælteopgave til UG!
Derudover er jeg meget positivt overrasket over støjniveauet på den – den larmer meget meget lidt i forhold til min gamle Kenwood røremaskine.
Spis meget gerne klejnerne samme dag som de er lavet – så smager de nemlig allerbedst!
Denne opskrift giver ca. 10 stk.
Ingredienser:
100 g smør
1 dl mælk
50 g gær
2 æg
50 g sukker
325 g mel
2 tsk kardemomme
1 liter raps-, eller solsikkeolie til stegning
Fremgangsmåde:
Lun smør og mælk til det er lillefingervarmt og rør gæren ud deri.
Hæld den lune smør- og mælkemasse over i din røremaskines skål.
Tilsæt æg og sukker.
Rør mel og kardemomme i.
Lad dejen ælte indtil den er blank og smidig.
Lad dejen hæve overdækket i 1 time.
Rul dejen ud i en et rektangel (ca. en tykkelse på 7 millimeter)
Skær dejen ud i små rektangler.
Skær et snit i midten af hver rektangel og fold den ene ende af klejnen igennem snittet.
Læg klejnerne til at hæve i 20 minutter på et stykke bagepapir.
v
Kom 1 liter olie i en gryde og varm olien op. Den skal helst ramme ca. 175-180 grader.
Kog klejnerne ca. 1 minut på hver side til de har en fin lysebrun farve.
Fisk dem op af olien og læg dem på et stykke køkkenrulle.
Citronglasur:
Flormelis
Citronsaft og fintrevet skal fra 1 citron
Lidt gul pastafarve
Fremgangsmåde
Rør ingredienserne sammen til en tyk glasur og kom glasuren i en sprøjtepose.
Sprøjt glasuren ud ovenpå de afkølede norske klejner.
Varmer man bare olien langsomt op og tjekker med et Stegetermometer om temperaturen er korrekt?
Har aldrig kogt klejner før 🙄
Hej Mette
Ja, du tjekker bare temperaturen med et termometer 🙂