Har man en sød tand er disse donuts lige sagen! De er super lækre og overraskende nemme at lave. En donut-dej er utrolig nem at arbejde med, da den er ret elastisk. Man skal dog sørge for at sætte god tid af til hævningen. Af denne opskrift får du en lækker og luftig donut med lækker icing og knas i form af hakkede daim!
Disse donuts er allerbedst hvis de bliver spist samme dag!
Ca. 13 donuts
Dej:
1,25 dl varm mælk
27 g sukker
13 g gær eller 1 tsk tørgær
1 stort æg (sammenpisket)
70 g smeltet smør
220 g mel
1/8 tsk salt
1 tsk kardemomme
Sørg for at mælken er lun. Tilsæt sukker og rør rundt for at opløse det.
Put herefter gæret ned i det lune mælk og lad det stå lidt.
Smelt smør i en ny skål. (ikke for varmt)
TIlsæt de sammenpiskede æg til smørret.
Hæld nu smør/ægge-blandingen i en røremaskine med dejkrog på. Start med at røre rundt (på 3) og tilsæt så gær-blandingen.
Lad røremaskinenen røre rundt til det er ensartet.
Bland mel, salt og kardemomme og tilsæt det til den våde blanding.
Stop maskinen og skrab siderne. Lad derefter maskinen ælte/røre i 5 minutter mere.
Sørg for at skrabe siderne og bunden for mel
Stop maskinen og lad dejen hvile der i 10 minutter
Put derefter dejen i en let olieret skål. Put husholdningsfilm tæt ned til dejen og lad den stå i køleskabet i 5 timer.
Udstikning:
Strø lidt mel på dit bord og hæld dejen ud
Rul den ud til ca. 0,6-0,8 cm tykkelse.
Brug en udstikker med en diameter på ca 7,5 skær så mange runde du kan. Lav hullerne med en ca. 3,8 cm udstikker.
TIP: Jeg havde ingen lille udstikker på de ca, 3,8 cm, så jeg brugte et plastikshotglas, som
virkede helt perfekt til formålet 🙂
Placer donutsene på en bageplade med lidt mel.
Dæk den til med et viskestykke og lad det stå at hæve i 1 time.
En halv time før de er færdige med at hæve laves karamel icingen og olien varmes langsomt op.
Karamel icing:
170 g flormelis
1 spsk sirup
En knivspids salt
1-2 spsk kogende vand
115 g sukker
0,6 dl vand
0,6 dl fløde
2 dobbelt daim
Fremgangsmåde:
Put flormelis, sirup og salt i en skål. Tilsæt derefter kogende vand indtil icingen bliver ensartet.
Sukker og vand puttes i en kasserolle og bringes i kog. Kog det over høj varme i 3-4 minutter. Fjern kasserollen fra varmen og tilsæt langsomt fløden mens der hele tiden røres.
Tilsæt karamel-blandingen til glasuren og dyp herefter toppen af hver donut i.
Drys med hakkede daim
Stegning:
Hæld godt med vegetabilsk olie i en gryde. Temperaturen skal være på omkring 180-190 grader hele tiden.
En eller 2 ad gangen steg dem i den varme olie til den er gyldenbrun.
Fjern dem fra olien og lad dem ligge og dryppe af på køkkenrulle. Få så meget af olien væk som muligt.
Kan med fordel spises lune 🙂
Kan man lave karamel icing dagen før?
Hej Camilla
Nej, den skal bruges umiddelbart efter den er lavet 😊
Mvh. Mette
Okay, tak!
– jeg havde dog en del udfordringer med icingen, den smagte ikke af karamel trods kogning på høj varme i 3-4 minutter.
Da den så endelig blev brun, havde den en eftersmag af brændt. 😭
Okay, tak!
– jeg havde dog en del udfordringer med icingen, den smagte ikke af karamel trods kogning på høj varme i 3-4 minutter.
Da den så endelig blev brun, havde den en eftersmag af brændt. 😭