Den mest fantastiske moussekage/lagkage der smager præcis lige som gammeldags æblekage – blot i en kage version og med et lækkert twist af karamel.
Kagen består af en svampet makronbund, æblekompot, en frisk vaniljemousse og så er den omkranset af en lækker karamel glaze lavet på den lækre Gold chokolade fra Callebaut.
Makronbund:
60 g sukker
2 æg
1 tsk mandelessens
60 g smeltet smør
60 g mel
1 tsk bagepulver
60 g makroner
Fremgangsmåde
Pisk æg og sukker lyst og luftigt.
Tilsæt mandelessens og smeltet smør.
Bland mel og bagepulver og vend det i.
Knus makronerne groft og vend også dem i dejen.
Kom dejen i en SILIKONEFORM Ø16 CM (Reklamelink)
Bag kagen ved 180 grader i ca. 20-23 minutter.
Æble kompot indlæg:
2 blade husblas
450 g æbler
100 g sukker
1 citron, saften
Evt. 1 tsk vanilje pasta
Fremgangsmåde
Læg husblas i blød i koldt vand.
Skræl æblerne, fjern kernehuset og skær dem i tern.
Kom æblerne i en gryde med sukker, citron og evt. vaniljepasta.
Kog æblerne til de er møre og til væsken fra æblerne er næsten fordampet.
Blend til sidst æblerne til mos med en stavblender, så du får en helt fin grød uden klumper.
Kom husblas ned i æblegrøden og rør det godt ud.
Kom æblekompotten ovenpå makronbunden i silikoneformen.
Sæt den på frys til den er gennemfrossen.
Vanilje mousse:
3 blade husblas
1 vaniljestang, kornene
75 g sukker
Saften fra 1/2 citron
3 dl piskefløde
1 dl yoghurt naturel 1,5%
Fremgangsmåde
Læg husblas i blød i koldt vand.
Kom vaniljekorn, sukker og citronsaft i en kasserolle og kog det til sukkeret er opløst.
Rør husblas ud i citronlagen
Pisk fløden let.
Rør yoghurt naturel i citronlagen og vend det derefter sammen med flødeskummet.
Hæld vaniljemoussen ned i en SILIKONEFORM Ø19 CM (Reklamelink)
Befri dit frosne makronbund-æblekompot indlæg fra silikoneformen og pres det forsigtigt ned i vaniljemoussen indtil den er skjult og bunden flugter med moussens kant.
Sæt kagen i fryseren indtil den er gennemfrossen.
Karamel glaze:
4 blade husblas
1,25 dl vand
200 g sukker
150 g Gold chokolade (Reklamelink)
0,75 dl piskefløde
Fremgangsmåde
Læg husblas i blød i koldt vand.
Vand og sukker kommes i en kasserolle og bringes i kog til det rammer ca. 100 grader.
Kom chokoladen i en høj beholder og hæld den 100 grader varme sukkerlage over det.
Tilsæt husblas og stavblend massen.
Tilsæt derefter piskefløde og stavblend det igen indtil massen er ensartet.
Lad chokolade glazen køle ned til ca. 33 grader og hæld den over din helt frosne kage.
Pynt:
Knuste makroner
Special moment bronze kugler
Salted karamel kugler (Reklamelink)
Skovsyre
Spiseligt guld (Reklamelink)
Lad kagen tø op i køleskabet i ca. 2 timer før servering.
Kan man bruge noget andet end gold chokolade?
Hej Kicki
Du kan også bruge mørk chokolade, men vil klart anbefale gold chokoladen til denne kage. Det passer bare så godt til 😊
Mvh. Mette
Hej.
Kan den fryses med glace på?
Hej Maria.
Nej, det kan den ikke 🙂
Mvh. Mette
Hej Mette.
Kan man lave mousse og alt det der skal i fryseren 1-2 uger før? Og kan man komme glace på dagen inden man skal bruge kagen?
Mvh Charlotte
Hej Charlotte.
Ja, det kan du sagtens 🙂
Mvh. Mette
Hej Mette
Den ser virkelig god ud, og jeg vil gerne kaste mig ud i den til mine fødsesldagsgæster her i august. Har du ca. en ide om hvor mange personer der er til i en kage?
Mvh
Maria
Hej Maria. Der er ca til 15 personer vil jeg tro.
Mvh. Mette
Hej!
Jeg er i tvivl om hvornår glacen skal på. Lige når kagen er taget ud af fryseren eller når den er tøet op i de to timer???
Hej Maria.
Glazen skal på mens kagen stadigvæk er helt frossen 😊
Mvh. Mette
Hej Mette
Kagen ser vild lækker ud, jeg vil forsøge at lave den i den kommede weekend. Kagen får en diameter på ca 19 cm ikk? Er det nok til 15 personer?
Mvh Hanne
Ja, det tænker jeg er nok, da kagen også er en smule høj. Lav evt lidt cookies eller lign. ved siden af 😊
Mvh Mette
Kan den laves som talkage
Hej Malene
Det kan den desværre ikke.
Mvh. Mette
Skal det være silikone forme
Jeg vil helt klart anbefale at du laver den i silikoneforme, da det giver det bedste resultat! 😊
Sarah har du prøvet at lave den uden silikoneform?
Hej 😊
De 450g æbler er det når de er skrællet og skåret i tern? Eller er det hele æbler?
Mvh Heidi.
Hej Heidi.
Det er når de er skræller og skåret i tern 🙂
Mvh. Mette
Hej hvor mange kager skal jeg lave til 30 personer
Hej Malene.
Jeg tænker, at 2 kager vil kunne gøre det 😊
Mvh. Mette
Hej Mette
Kan du måske fortælle hvor mange gram æble der er når det er kogt til mos?
Mvh. Tina Irmgarth
Hej Tina
Det har jeg desværre ikke målt, da jeg altid laver den fra bunden med friske æbler 🙂
Mvh. Mette
Mega sent svar, men så kan andre måske bruge det. Min mos vejede 458g da den var kogt ud og stavblendet med sukker og alt i.
Hej Emma
Så nøjagtigt behøves det slet ikke at være, men tak for informationen 🙂
Mvh. Mette
Hvor lang tid kan den ligge i fryseren inden den uger/ mdr.?
2-3 måneder uden glaze 🙂
Hvor dyb skal formene ca være for hele kagen kan samles i den
Hej Karina.
Der er links til alle forme jeg har brugt i opskriften. Der står alle mål på dem 🙂
Mvh. Mette
Tror du, at det er muligt at gange opskriften op med en halv, så det bliver 1,5 portion i samme kage? Selvfølgelig med tilsvarende større forme..
Hej Amanda. Du kan sagtens gange opskriften op, forudsat du bruger større forme selvfølgelig 🙂
Mvh. Mette
Hej.
Vil springe ud i at lave kagen til min fødselsdag
Kan man lade være med at overtrække den med glaze og så lave et karamel”låg” på toppen istedet, så siden står “bar”?
Mvh. Mette
Ja, det kan du sagtens 🙂
Hej!
Hvis jeg nu gerne vil lave kagen i forme der er 20cm (kagebunden) og 24 cm (støbning af kagen, hvor meget tror du så jeg skal gange opskriften op? 🙂
Hej Julie.
Jeg tænker, at hvis du ganger opskriften med 2 vil det nok passe 😊
Dog skal du lige være opmærksom på, hvor meget formene kan rumme. Bare fordi de er større kan de sagtens være mindre dybe. Jeg håber det giver mening.
Mvh. Mette
Hej Mette.
Hold nu op, din kage ser lækker ud 😱🤤
Jeg vil forsøge at begive mig ud i den imorgen.
Den skal dog første spises lørdag. Så kan jeg godt lave den fredag, tage den op lørdag morgen, overtrække den med glaze og sætte den i køleskabet til gæsterne kommer kl.14?
Hej Camilla
Det kan du sagtens gøre! 🙂
Mvh. Mette
Hej Mette
Den ser så lækkert og flot ud.
Tænkte jeg at den må jeg bare prøv at lave. 😊
Det hele gik som det skal men da kagen tøede op den blev fugtigt og drypper lidt på siden. Smagen fejler intet men ser lidt svedigt ud hvilket var lidt ærgerligt 😩
Glazen kommet på dagen før.
Var det forkert?
Knus
Sheila
Hejsa.
Det kan ske med moussekager at de kommer til at svede lidt pga. temperaturskift (det sker dig mest ved mousser med bær i). Måske er dit køleskab lidt for varmt?
Kagen skal stå og tø langsomt op på køl.
Jeg har ikke prøvet at denne kage har svedt før nemlig.
Og du kan sagtens glaze kagen før, så det er ikke det der er er gået galt.
Mvh. Mette
Hej kan det passe der ikke skal glukosesirup i glazen
Hilsen marianne
Ja, det er helt korrekt 🙂
Glazen er uden glukosesirup.
Mvh. Mette
Hejsa.
Hvor lang tid før kan man lave kage og ha den på frost. Så kan kun har glazen og pynten. ? Jeg har en konfirmation den 15 aug. Kan jeg lave dem nu ?
Vh Heidi
Hej Heidi
Du kan lave den helt op til en måned før og lade den ligge i fryseren indtil på dagen den skal serveres 🙂
Mvh. Mette
Hej Mette
Den ser super lækker ud og vil kaste mig ud i den til min søns barnedåb
Kan man lave en blå glaze til kagen istedet for karamel glazen og har du evt en opskrift på blå glaze?
Mvh Henriette
Hej Henriette
Du kan skifte Gold chokoladen ud med hvid chokolade og tilsætte noget blå pastafarve 🙂
Mvh. Mette
Ser super spændende ud 🙂 Hvor lang skal man forvente , at det tager at fryse kagen under de forskellige processer? Samt kan man overdække den med fondant i stedet for, og gøres dette imens, at den er frossen eller når den er optøet 🙂 ?
Hej Jeanette
Det kommer super meget an på, hvordan ens fryser er.
Jeg begynder altid i god tid, og lader det være i fryseren natten over 🙂
Jeg arbejder ikke med fondant, men mener at have hørt, at man ikke må overtrækket en frossen kage med fondant, så den skal tø op først.
Mvh. Mette
Hej Mette 🙂
Tænker du man kan lave kagen med kagering i stedet for silikoneforme?
På forhånd tak!
Mvh Mette 🙂
Hej Mette
Det har jeg ikke prøvet før, da jeg altid laver støbte kager i silikoneforme. Det synes jeg giver det pæneste resultat.
Jeg har dog set nogen bruge kagering i stedet, men du må prøve at Google dig frem til fremgangsmåden på dette 😊
Mvh. Mette
hej Mette, jeg har før haft lidt problemer med at lave vaniljemousse. Hvor meget skal sukkerlagen afkøle inden du blander den med yougurt og fløde mvh Mia
Hej Mia
Den skal blot være lillefingervarm.
Når du blander yoghurten i bliver den kølet ned, og derved sørger du for, at temperaturforskellen ikke er for høj, når du vender det sammen med din fløde 🙂
Mvh. Mette
Hej,
Jeg vil gerne lave bunden samt æblekompot-delen, og så pynte med flødeskum. Kan jeg så nøjes med at bage bunden, køle, hælde æbledelen på og så i køleskab? Eller SKAL det på frys, selvom jeg ikke skal have mousse på?
Hej Stephanie
Du skal have den på frys for at du kan få den pænt ud af formen 🙂
Mvh. Mette
Hej Mette
Wow siger jeg bare lige, det er første gang jeg besøger din blog, og wow nogle kager du laver…
Jeg tænkte på denne her kage, er det muligt at lave potions anretning og hvor meget tror du skal jeg skal lave i forhold til opskriften, det skal være til 14 personer.
Mvh. Christina
Hej Christina
Tusind tak for dine søde ord!
Den kan sagtens laves som portionsanrettede desserter – dog kan jeg ikke svare på, hvor meget du skal lave, da jeg ikke ved hvilke forme du har tænkt dig at bruge 😊
Hejsa.
Kagen ser virkelig lækker ud 😊 Linksene til silikone formene virker dog ikke.. Kan du evt sende et andet link, eller skrive hvor høje formene er?
Med venlig hilsen
Lene
Hej Lene
Jeg har opdateret alle links i opskriften, så de skulle meget gerne virke igen nu 😊
Godt nytår
Mvh. Mette
Hej. Virkelig flot kage, den vil jeg gerne prøve at lave.
Hvor dyb er dine forme? De link du har i opskriften på dine forme, virker ikke.
Vh Minna
Hej Minna
Jeg har opdateret alle links i opskriften, så de skulle meget gerne virke igen 🙂
Mange tak
Hej
Kan man bruge tykmælk istedet for yoghurt
Hej Bodil
Ja, det kan du godt 😊
Mvh. Mette
Hej, jeg har lavet kagen, men har ca en halv kage tilbage. Kan denne fryses igen?
Hej Betina
Ja, det vil godt kunne lade sig gøre, men glazen vil nok ikke være så pæn, når du tøer den op igen.
Mvh. Mette
Hej Mette.
Jeg er ved at lave æblemoussekage til min 70 års fødselsdag og jeg vil h’erne vide om jeg kan komme glaze på om aftenen før?
Hvis man kan det skal jeg lave 10 kager til musikfesten på vores ældrecenter. Jeg er en del af “de frivillige krager”som laver fester og skaffer penge til stjernestunder for de hamle.
Hej Sus
Det kan sagtens lade sig gøre – dog kan glazen miste noget af sit “shine” natten over. Så jeg vil altid anbefale at glaze og pynte på dagen den skal bruges, hvis altså man har mulighed for det 😊
Mvh. Mette
Kan man glaze dagen inden og lade kagen stå på køl ?
Hej Gitte
Ja, det kan du godt. Dog kan glazen miste en smule af sit “shine” i køleskabet natten over. Hvis ikke du ønsker dette, så vil jeg anbefale du glazer den på dagen, som den skal serveres 😊
Mvh. Mette
Hej. Er der en bestemt sort æbler, som er bedst at bruge?
Mvh. Janne
Hej Janne
Det ved jeg faktisk ikke så meget om. Jeg bruger bare dem man køber i supermarkederne eller fra egen have 🙂 så du kan bruge lige præcis de æbler du har lyst til.
Mvh. Mette
Hej Mette
Jeg tænker at give mig i kast med denne kage, men kan se at silikoneformen på ø19 du har linket til er udsolgt. Kan du anbefale en anden form, der ville egne sig godt?
Hej Nanna
Det ved jeg desværre ikke, da denne form er en høj form og det er de fleste andre silikoneforme ikke. Jeg ved dog, at den kommer på lager igen om et par uger 😊
Mvh. Mette
Hej Mette
Kan man bruge vanilleskyr i stedet for yoghurt naturel?
Hej Tanja
Ja, det kan du sagtens 🙂
Mvh. Mette
Hej. da jeg på ingen måder har plads i min fryser til at fryse den ned. er det muligt den kan laves uden og komme på frys men kun på køl?
Jeg kommer dog ikke glaze på. hvis det har betydning
Hej Danja
Nej, desværre. Kagen skal være helt gennemfrossen før den kan komme ud af silikoneformen.
Mvh. Mette
Hej Mette
Den form på 19ø er udsolgt, og kan ikke finde den andre steder. Kender du en anden form der kan bruges? For det er noget med den er ekstra dyb ikk? 😅
Hej Louise
Den kan også købes her:
https://www.magasin.dk/genoise.silic.oe180.h65/sj0dwbpqqe7.html
Mvh. Mette
Tak for svar.
Den hedder 18, og den du har brugt hedder 19 men det betyder måske ikke så meget? 😅
Hvor længer tager det for at kagen er gennemfrosset?
Hej Tina
Ca. 4-5 timer.
Mvh. Mette
Hej
Ville lige høre om hvis man bare laver den i en springform og ikke gør så der kommer det der indlæg i men det fylder også hele springformen så du ligesom bygger den op på markonbund, æblekompot også vaniljemousse og ikke glaze om den så skal i fryseren eller om den bare kan stå på køl?
Hilsen julie
Hej Julie
Hvis du ikke skal glaze og ikke støber den i en silikoneform kan den kan den sagtens bare sætte sig i køleskabet.
Mvh. Mette
Hej Mette
Hvorfor skal indlægget presses ned i moussen? Kan man ikke sætte det i bunden af en større form og så støbe mousse udenom og ovenpå? Jeg forstår heller ikke den del med at indlægget skal flugte med moussens kant. Skal den ikke ned og danne bund?
Hej Helle
Det for fordi jeg i min opskrift opbygger kagen “på hovedet” i silikoneforme. Med silikoneforme synes jeg de får den flotteste og skarpeste kant og ved at opbygge dem “på hovedet” sikrer du at kagens overflade får en helt skarp og fin overflade.
Du kan selvfølgelig også opbygge kagen som du beskriver 😊
Mvh. Mette
Hvis jeg skal lave en dobbelt portion af glazen, hvor meget husblas vil du så putte i?
Hej Sidsel
Hvis du vil lave dobbeltportion skal du gange alle ingredienser med 2 😊
Mvh. Mette